top of page

Othinslunds Hembygdförening

Othinslunda hembygdsförening ansvarar för driften Onslunda hembygds- och borstmuseum. Museerna ligger i en fyrlängas Skånegård från 1800-talet.
Gården är belägen mitt i Onslunda by, c:a 15km från kusten, mitt i hjärtat av vackra Österlen.
Föreningens ambition är att sköta och underhålla dessa byggnader och museernas samlingar samt att levandegöra och föra vidare byns traditioner och kunskaper till nya generationer.
Föreningen arbetar med guidningar av museerna, visning av Alma Trapps affär med försäljning av handgjorda borstar samt kursverksamhet för att lära ut borstbindning.
Tyvärr är byggnaderna slitna och har varken rinnande vatten eller avlopp, men tillsammans med våra medlemmar gör vi vad vi kan för att vårda vår fina gård.
Välkomna att besöka oss!

På våran ehmsida finns mer information om vår verksamhet med kurser , öppettider m.m.

http://www.onslundahembygdsforening.se

Hembygdsmuséet

Onslunda Hembygdskrets bildades 1950 av några entusiastiska bybor, som ville köpa och bevara en "mölla" öster om byn. Pengar saknades och det blev inget av.

Föreningen var vilande till 1956, den ombildades då och namnet ändrades till Othinslunda Hembygdsförening. Ett museum var önskemålet eftersom Gustav Henriksson (1897 - 1971) ville skänka sin då 42 år gamla samling till OHF. Det var c:a 3000 allmogeföremål, men lokal saknades.
Samtidigt hade kommunen köpt Knutssons gård med marker. De var intresserade av marken för bostadsbyggande. Kommunen hade inget intresse av fastigheterna så OHF fick ta hand om byggnaderna och flytta in i sitt muséum, vilket invigdes 1957.

Gustav Henriksson fortsatte samla föremål till muséet, bl.a. på auktioner. Hembygdsmuseet är i dag inrymt i gårdens boningshus, där det förutom bruksföremål finns en klipptavelsamling och ett skomakeri. Dessutom finns en vagnhall med vagnar, slädar och en stor samling lantbruksredskap

bottom of page